SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’L-İMAN

<< 1 >>

1- La ilahe illallah" Sözünü Söyleyen Hakkında

 

أخبرنا محمد بن إسحاق بن خزيمة قال حدثنا محمد بن يحيى الأزدي قال حدثنا عبد الوهاب بن عطاء قال حدثنا سعيد عن قتادة عن مسلم بن يسار عن حمران بن أبان عن عثمان بن عفان عن عمر بن الخطاب قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم إني لأعلم كلمة لا يقولها عبد حقا من قلبه فيموت على ذلك إلا حرمه الله على النار لا إله إلا الله

 

(:-1-:)Ömer b. el-Hattab'ın bildirdiğine göre Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmaktadır:

 

Doğrusu ben öyle bir söz bilmekteyim ki, bir kul, o sözü kalbiyle hak olarak söylemeyip de bulunduğu hal üzere ölürse, Allah ona muhakkak cehennem ateşini haram kılar. O söz, «Lı ilalıe illallah»tır.

 

 

Bu Hadis'in isnadı sahihtir.

 

Diğer tahric: Ahmed, Müsııed (1/63), Ebu Nuaynı, Hi/ye (2/269), İbn Huzeyme, Tevhıd (s. 328) ve Hakim, Miistedrek (1/72, 52).

 

 

AÇIKLAMA:

 

Kişi henüz Allah'ın tek İlahlığının ne anlama geldiğini bilmeyebilir. Bilmediği bir şey'e iman etmesi de mümkün olmadığı için La ilahe illallah desede gereğince söylemediği gereğince iman etmediği için kalben hakkı ile söylememiş olur. Bununla beraber kişi bu yoldadır; yani, öğrenmeye ve kalben ilmi taleb etmektedir. İşte bu süreçte olan kişi kalben hakkı ile La ilahe illallah demese ve bu şekilde ölse dahi İnşaallah ölürse cennet'e girer.

 

En doğrusunu Aziz ve Celil olan Allah Teala bilir. (Mahir)